Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tangisan Wanita Bukan Kelemahan Melainkan Keistimewaannya! Berikut Penjelasannya !Mengapa wanita sangat mudah mengalirkan air mata? Itulah kenapa perasaan seorang wanita sangat peka. Allah menciptakannya dengan 9 perasaan dan 1 akal, maka mereka selalu mengutamakan perasaannya ketika ia hadapi sebuah permasalahan.

Tak heran ketika perasaannya sedang sebak, air matapun mengalir. Bukan karena mereka lemah, tetapi dengan air matanya ia mampu meluapkan segala keluh kesah, beban dan permasalahan yang ada di hidupnya.

Kenapa Allah menciptakan wanita begitu istimewa?

Dikutip oleh akuislam.com wanita diberikan sebuah bahu yang begitu kukuh menahan beban dunia dan isinya, dan dia jadikan bahu itu begitu nyaman dan menenangkan ketika dia harus menopang kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah menciptakan wanita dengan kekuatan untuk bertahan pada suatu keadaan karena mereka yakin akan sebuah harapan.

Mereka diciptakan begitu sabar menghadapi cercaan dari bayi yang dilahirkan dari rahimnya.

Mereka diberikan kesabaran untuk selalu memberikan perhatian dan kasih sayang pada keluarganya walaupun dirinya letih. Cinta yang diberikan tidak terbatas.

Wanita sebagai semangat dan kekuatan untuk membimbing suami ketika masa sulit yang dihadapinya. Bukankah wanita dicipta dari tulang rusuk lelaki?

Bukankah tugas sebuah tulang rusuk adalah untuk melindungi jantung dan hati agar ia selalu selamat dan tak tercedera?

Air mata itu suatu anugerah

Satu kekhususan yang Allah berikan pada wanita adalah air mata. Karena dengan air mata wanita boleh menumpahkan perasaannya bila mereka memerlukannya.

‘Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.

Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”. (Al-Hadith)

Ingatlah wahai lelaki jangan sia-siakan wanita. Bukankah kau juga dilahirkan dari rahim seorang wanita? Jika kau lukai hati wanita itu sama halnya kau lukai hati ibumu.

Jadi, lelaki dan wanita ada kelebihan dan kekurangan. Itulah sebab kita di jadikan supaya dapat melengkapi antara satu sama lain.

Segala amalan yang kita lakukan tetap akan di balas walau sebesar zarah.